Toi 'The Bamboo Shaker'

The third runner-up of Astro’s Akademi Fantasia season six, Khairul Nizam Baharom or Toi, is not just a singer. He is also a multi-talented performer and musician who won 2 Gold Medals in the World Championship of Performing Arts in Hollywood in 2005 for playing the Angklung.

Toi has been playing the scintillating traditional bamboo musical instrument for 13 years and the guitar for 11 years. Singing and dancing are in his blood, especially traditional dances such as zapin and joget. Besides performing in Hollywood, Toi has also played the angklung in Denmark, Dubai and Jakarta.

Nowadays, he is a favourite choice when it comes to cultural performances overseas to help promote the country.

*Credit to nst.com.my

Tuesday, July 28, 2009

Toi @ Era.fm 28.7.09, 4pm

Maaf semua...kerana memaklumkan berita ini last minute sangat sangat. Dapat info, terus jer seberapa pantas post di sini...Kerana peluang ini pun datang secara kebetulan, masa Toi hantar single terbaru beliau "La Li La La" di Era.fm. DJ yang bersiaran ketika itu memberi peluang kepada Toi untuk keudara sebentar. Sempat lah beliau menjawab beberapa soalan. Ni la yang dinamakan rezeki :).

Hari ini adalah antara hari-hari yang amat sibuk bagi Toi. Kan single terbaru beliau bertajuk "La Li La La" telah siap, jadi mestilah kena dihantar ke stesen-stesen radio. Hari ni dia pergi ke Era.fm dan Hot.fm, dan sekiranya sempat, stesen radio lain juga akan dihantar. Rakan-rakan fc dan semua fans di luar sana, kini anda bolehlah membuat permintaan di stesen-stesen radio tersebut.

Ada satu lagi berita yang kami ingin kongsikan di sini. Toi telah menerima tawaran menyertai rakaman Pop Kuiz terbitan TV3, waktu siaran setiap Ahad, jam 5.30 petang, menampilkan Aidid Marcello dan Yatt Hamzah sebagai pengacara. Kami masih belum mendapat info sebenar bila episod Toi akan disiarkan, nantikan saje lah ye, setiap Ahad petang :).

Menurut Toi, dia satu team dengan Bell, dan yang pentingnya team dia telah MENANG! Hebat sungguh artis kita ni kan...Kelab Pop hari tu pun team dia menang juga...tp kami masih lagi belum dapat info, bila episod Toi untuk rancangan Kelab Pop akan disiarkan di Astro Ria. Yang pentingnya Piala Kelab Pop tu dah ada di tangan beliau :)

Syabas Toi, ...dengan adanya keluarga tersayang di sisi, moga semakin banyak idea untuk berkarya......Ye Ye Arr Jerr....

1 comment:

Mahazhir_Panglima said...

Alhamdulillah...everything brjalan lncar, and rezeki makin mncurah, peluang mkin trbentang, moga2 smuanye brmanfaat pd smua ats ape yg dlakukan dmi kjayaan Toi and kite smua!!! Mabruk 'alaikum!!