Toi 'The Bamboo Shaker'

The third runner-up of Astro’s Akademi Fantasia season six, Khairul Nizam Baharom or Toi, is not just a singer. He is also a multi-talented performer and musician who won 2 Gold Medals in the World Championship of Performing Arts in Hollywood in 2005 for playing the Angklung.

Toi has been playing the scintillating traditional bamboo musical instrument for 13 years and the guitar for 11 years. Singing and dancing are in his blood, especially traditional dances such as zapin and joget. Besides performing in Hollywood, Toi has also played the angklung in Denmark, Dubai and Jakarta.

Nowadays, he is a favourite choice when it comes to cultural performances overseas to help promote the country.

*Credit to nst.com.my

Saturday, July 4, 2009

GDA, Lubok Merbau, Kedah, 4 Julai 2009

Minggu ini Toi menyertai siri GDA di Lubok Merbau, Kedah. Jadual asal sepatutnya ke Kuala Lipis, tp khidmat beliau lebih diperlukan di sana. Kepada fans di Pahang, insyaalah beliau akan ke sana pula minggu depan. Post kali ini kami paste kan saje sesi chat kami bersama beliau pd 8/7/09….

Obbii: toi, gda kat mana hr tu?
ToiAF6: pdg terap,lubok merbau, kedah
ToiAF6: mgu lps ckp g lipis tp kne 2ka g kdah plk
ToiAF6: mgu lps x bpe sihat,kne slsema..jd nynyi pn tkot2 sore pcah
ToiAF6: team lgi 1 pn sme gk.alam dmam truk,ps2 1blk gn hazama. ps2 bsk ny hazama pn dmam jgk
ToiAF6: yg team kitowg toi sowg je yg kne
Obbii: ish..better gi check...
Obbii: ngan doktor
ToiAF6: naim,tam,ndia,frhan,cndy sume ok
ToiAF6: c farish pn bru kne smlm
ToiAF6: tgk die da stat slseme sume daa
ToiAF6: risao bos tgk
cAmR: berapa lagu ko? lagu apa?
ToiAF6: lgu biase la,SERI.CAMISA.ATI BRDUKA.
ToiAF6: aku main gtar skali utk sesi akstik
ToiAF6: aku nynyi lgu mstika,naim lg cnte 3segi dll.main gn yazer skali la
ToiAF6: mgu ni kt jrntut phg obi
ToiAF6: mgu ni aku,ftri,yazer,naim,ndia n dkna

Toi sempat juga update kita tentang jadual beliau minggu ini.

ToiAF6: mlm ni prktis,bsk pn sme (8/7 - 9/7)
ToiAF6: ....cme tkak jek rs x sdp
ToiAF6: …..g pktis kt dmnsara

Semoga Toi dan rakan-rakan cepat sembuh! Ok, kpd semua fans yang berada di Pahang …. nantikan kehadiran beliau dan rakan-rakan di sana.


Note: Kepada sesiapa sahaja yang telah menyaksikan persembahan Toi dan rakan-rakan di Lubok Merbau, kami amat mengalu-alukan sumbangan spt gambar dan artikel untuk dikongsikan di sini. Sumbangan anda akan kami kreditkan.

2 comments:

Mahazhir_Panglima said...

ade lg ker GDA nie...hehe,
ingatkan dah hbis dah sluruh malaysia..hihi

whatever, habis meletup la geng korang nie, merata2 tmpat g ye.. more journeys, more experiences, more members, and namy more!! nice...

Mahazhir_Panglima said...

eh silap, bukan 'namy more, tp many more..hehe, silap ejaa...